radijs zaaien

Radijs zaaien

Kinderen vinden het ontzettend leuk om radijs te zaaien. Er zijn 2 manieren om radijs te zaaien, in de koude bak of kas in februari of in maart in de moestuin. Radijs groeit snel en kiemt graag in een koele grond van ongeveer 10 graden. Zaai je radijs alleen bij koele temperaturen, bij warm weer wordt radijs droog van binnen (voos) en komen er bloemen aan de plant. Wel leuk, maar je radijs is dan niet lekker meer. Eind augustus kun je nog een keer radijs zaaien, in het koele najaar groeit radijs ook goed. De soorten radijs die bij mij het beste groeien zijn de ronde radijzen. Radijzen zijn ook zeer geschikt voor je 1 meter tuin of de stadsmoestuin. Wat is er leuker dan verse knapperige radijsjes uit eigen moestuin?

radijs uit de moestuin

Radijs uit de koude bak of kas

Spit je koude bak of kas 1 spade diep om en hark de klonten uit de aarde. De zaadjes zijn heel klein en hebben fijne aarde nodig om te kunnen wortelen. Radijs is een knolgroente, deze hebben een luchtige aarde nodig om de radijs te kunnen vormen. Bemest de aarde met een handje koemestkorrels voor een bed van 1,5 meter bij 1 meter. Strooi de korrel gelijkmatig uit en hark de korrels door de aarde. Begiet de grond met water. Daardoor kiemt het radijszaad sneller. Maak 3 rijtjes door een bamboe plantenstok van 1.50 even in het zaaibed te drukken. Je kunt ook voren trekken met de bamboestok. Strooi de zaadjes om de 2 cm in de ontstane regel. Veeg voorzichtig 1 cm aarde over de zaadjes en druk de zaadjes aan met je handen. Zet een stokje met het omgekeerde zaadzakje bij het radijzenbed of schrijf radijs op een houten label en zet dit de bij het zaaibed. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft en je radijsjes schieten uit de grond. Als je dik gezaaid hebt, begin dan zo snel mogelijk met eten. Dan kunnen de rest van je radijsjes door groeien. 

radijs uit de koude bak

Radijs buiten zaaien

Radijs buiten zaaien gaat ook perfect. Je zaait dan begin maart als de temperatuur omhoog gaat naar de 10 graden. Het bewerken van het zaaibed is precies hetzelfde als "zaaien in de koude bak" Je hoeft alleen water te geven als je zaait, later valt er altijd wel een regenbui.

 

Wat is radijs?

Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, dit is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel. De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het meest bekend, maar er zijn ook andere kleuren en vormen (rassen) met een witte en rood witte tint.

De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel dippen in zout.  Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de rode buitenkant af te pellen. Radijs bevat maar 18 calorieën per 100 gram en zit vol vitamine en mineralen, een ideale en gezonde snack dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*